Aguirre – Guds vrede

Aguirre: der Zorn Gottes . Regi och manus: Werner Herzog. Foto: Thomas Mauch, Francisco Joán, Orlando Macchiverlo. Klipp: Beate Mainka Jellinghaus. Musik: Popol Vuh.  I rollerna: Klaus Kinski (Don Lope de Aguirre), Cecilia Rivera (Dona Flores de Aguirre), Ruy Guerra (Don Pedro de Ursua), Helena Rojo (Dona nez de Atienza), Del Negro (broder Caspar de Carvajla).  Prod: Werner Herzog, Hessischer Rundfunk, Frankfurt, Västtyskland 1972. Längd: 95 minuter.



 

”Även om jag hela tiden försöker undvika honom, så är Herzog klistrad vid mig som en dassfluga. Blotta tanken på hans existens här i vildmarken gör mig sjuk. När jag ser honom närma sig skriker jag åt honom att stanna, att han stinker, att han äcklar mig. Jag vill inte höra hans skitsnack. Jag tål honom inte.” [Klaus Kinski: All I need is love (1988, sid 201)]

Denna beskrivning av relationen mellan en regissör och hans huvudrollsinnehavare förefaller inte bädda för något bra samarbete. Men Aguirre var den första av fem filmer som Werner Herzog och Klaus Kinski gjorde tillsammans. Deras samarbete, eller brist på samarbete, har blivit legendariskt, närmast mytiskt inom den moderna filmens historia. De insåg förmodligen att de behövde varandra. De filmer de gjorde tillsammans räknas till de bästa i bådas karriär. (I och för sig är ett av Kinskis stora ögonblick det när Lee van Cleef drar en tändsticka över hans hängslen i Leones För några få dollar mer.)

Aguirre bygger på, som det brukar heta, verkliga händelser. Kinskis karaktär och delar av händelserna i filmen är baserat på vad som hände under de spanska conquistadorernas erövring av de delar av Sydamerika som idag är Peru. Även om vi får acceptera att spanjorerna talar tyska. Agurrie är en ledare, en maktmänniska som hänsynslöst och grymt utnyttjar andra människor för sina syften. När han blir tillräckligt pressad bryter vanvettet ut. Men trots de yttre hoten från fientlig natur och indianer förmår gruppen inte samarbeta. Herzog har aldrig varit någon optimist när det gäller människan och civilisationen. Här ett exempel, av många, ur vår historia när allt går fel.

HE

Visas i samarbete med Goethe-Institutet

 

© Uppsala Filmstudio