Kes - falken


Det här är en film som har allt, tänkte jag när jag julen 1970 omtumlad kom ut ur biosalongen efter att ha sett Ken Loach film Kes, som just haft premiär. Jag såg filmen som 18-åring i Nottingham tillsammans med en engelsk familj. Och alla var vi lika tagna av filmen, alltifrån den 11-åriga lillasystern till gamle morfar som var pensionerad gruvarbetare.

Trots att en hel del av dialogen på stark Yorkshire dialekt gått mig förbi, hade jag levt mig in i varenda sekund av filmen. (Filmen visades textad nere i London.) Jag minne hur jag grät och skrattade om vartannat . Den mycket svarta grundhistorien berättades med en så enastående värme och medkänsla och även med en riktigt stor portion humor. Ja, Ken Loach film hade verkligen förmåga att beröra människor, såväl gammal som ung.

Jag har sett om Kes falken flera gånger, och det är en av dessa sällsynta filmer som verkligen tål att ses om och om igen. Trots att det är en mycket realistiskt berättad historia är filmen ändå full av poesi och den har ett symboliskt bildspråk som arbetar mycket medvetet med kontraster. Detta tillsammans med de fantastiska skådespelarprestationerna gör Kes falken till något mer än en stark tidsskildring. Det är en film som fortsätter att leva och som fortfarande har förmåga att beröra.

Kes falken är en ung klassiker.

Anna Cnattingius

filmare och författare


Copyright © November 1995, Nils Bingefors, Uppsala Studenters Filmstudio.
Ansvarig för innehållet: Nils Bingefors, Uppsala Studenters Filmstudio
Senast ändrad: 5 december 1995

© Uppsala Filmstudio