Regi och manus: Gösta Bernhard, efter en idé av Bernhard och Stig Järrel Foto: Curt Jonsson Klipp: Lennart Wallén. Musik: Olle Lindholm Spel: Stig Järrel (Herr Alkeryd, kallad Spindeln) Carl Henrik Fant (Sven), Ingrid Baclin (Elsa), Lars Ekborg (Pelle), Arne Källerud (Rövaren). Produktion: Centrumateljéerna, Sandrew Baumanfilm, Sverige 1951 Längd: 96 minuter.
|
Att någon mest känd för sina komiska talanger idag skulle göra en spelfilm om det fördärvliga och destruktiva i att köpa bingolotter eller spel på tips är nog föga troligt. Men det var vad Gösta Bernhard gjorde 1951 med filmen Poker. Med hjälp av Stig Järrel som själv visste vad det var att bli gripen av speldjävulen. Järrel fungerade även som rådgivare under inspelningen om hur poker spelas. Gösta Bernhard är mest känd för att ha varit med och introducerat crazyhumorn i Sverige, ofta förknippad med Casinoteatern i Stockholm. Efter Poker var det denna typ av verksamhet han mest ägnade sig åt.
Under 40-talet hade kortspel spritt sig och uppfattades av många som ett samhällsproblem. det ledde till ekonomisk a problem och kriminalitet. Det är detta filmen Poker försöker skildra. Men Bernhard har även gjort en kriminalfilm som berättas i återblickar. Det fragmentariska berättandet och bildspråket fick samtidens recensenter att ana influenser från Orson Welles.
Filmen fick ett lite blandat mottagande, man lovordat uppsåtet men hade en delanmärkningar mot utförandet. Harry Schein skrev i BLM 10/1951: I Gösta Bernhards Poker saknar man också inspiration, dessutom både vilja och förmåga. Det är en billig film i ordets båda bemärkelser. När den vill fästa uppmärksamheten på pokerspelets som socialt problem och samhällsfara är den lika övertygande som när en nybörjare bjuder sina sista spårvagnspengar på ett par i treor.
Bertil Gripenfors 13/11 151 i Arbetaren: Inte ens detaljen att på ett glänsande sätt fingerleka med de 52 olycksbringande korten klickade . Man känner sig frestad -ähum- tro att det övats flitigt mellan tagningarna.
När filmen nu visas av Filmstudion har det inte varit möjligt att inleda med den förfilm om vedhuggningens välsignelse som visades 1951.
HE
|