(Shichinin no samurai) Japan 1954. Regi: Akiro Kurosawa. Manus: Akiro Kurosawa, Shinobu Hashimoto, Hideo Oguni. Producent: Sojiro Motoki. Foto: Asakazu Nakai. Musik: Fumio Hayasaka. I rollerna: Takashi Shimura (Kambei Shimada), Toshirô Mifune (Kikuchiyo), Yoshio Inaba (Gorobei Katayama), Seiji Miyaguchi (Kyuzo), Minoru Chiaki (Heihachi Hayashida), Daisuke Katô I (Shichiroji), Isao Kimura I (Katsushiro) m fl. Längd: 202 min.
|
En handlingsfilm kan inte bli annat än en handlingsfilm, men det är underbart om den samtidigt kan skildra människor. Akiro Kurosawa
Under Japans medeltid och renässans, som varade ända fram till 1867, då de tvangs öppna dörrarna för västerlänningarna, deras handel och kultur, utbildades en särskild klass av krigare - samurajerna. De var stolta och mycket skickliga yrkeskrigare med hög moral, främst genom sin totala trohet in i döden mot sina herrar. De hände ibland att en feodalbaron störtades av en annan. Hans samurajer blev då arbetslösa så kallade ronin. Dessa drev omkring, stolta men fattiga och uthungrade, tills de fann en ny arbetsgivare.
De sju samurajerna utspelar sig i 1500-talets Japan, då alla feodalherrar slogs sinsemellan och sög ut folket. Det lilla som blev över hos bönderna togs om hand av olika rövarband som härjade på landsbygden. En liten by väntar ett anfall rövare och ser enda chansen att försvara sin risskörd i att anställa arbetslösa samurajer. Det var egentligen under samurajernas värdighet att ta tjänst hos bönder, men hungern har ingen lag.
Det tog över ett år att färdigställa De sju samurajerna (det var mycket tid för en film på 50-talet) och det blev den dittills dyraste film som gjorts i Japan. Ännu mycket längre tid tog det innan filmen kom till Sverige, närmare bestämt tio år, och då var det en nerklippt version. Men när den väl premiärvisades i vårt avlånga land möttes den av applåderande kritiker och en överväldigad publik. Även i Hollywood imponerades man av Kurosawas fantastiska film, och raskt gjordes en inte allt för pjåkig amerikansk version i vilda västernmiljö av John Sturges, Sju Vågade Livet, 1961.
Filmen blev inte bara hyllad världen över när den kom, än idag finns det många med mig som anser att det här är en av världens bästa filmer. Den har kallats både för en av de förnämligaste skapelserna av en av världens skickligaste filmregissörer och för filmkonstens själva kvintessens.
Så, om du inte har en riktigt bra ursäkt just den här kvällen, bör du nog infinna dig på Slottsbiografen i tid för att avnjuta en film som slår det mesta i filmväg.
KHÅ
|