Jordens salt

Salt of the earth
USA 1953. Regi: Hebert J Biberman. Manus: Michael Wilson, baserat på händelser i Silver City, Mexico 1951–52. Foto: Frank Truff. Musik: Sol Kaplan.
I rollerna: Rosaura Reveltas (Esperanza) Juan Chacon (Ramon Quintero) Will Geer (Sheriffen) gruvarbetare och hustrur i Silver City, New Mexico. Produktion: Paul Jarrico för Independent Productions Corporation, med stöd av International Union of Mine, Mill and Smelter Workers. Längd: 90 minuter.


Åsiktsförtryck, i olika grad och omfattningen är tyvärr lika gammal som människans historia. Det är en av mänsklighetens eviga följeslagare, och eviga förbannelse.. Det är inga lätta sammanhang att utreda. Tyvärr är det inte ovanligt att de förtryckta, när och om de får makten själva börjar förtrycka. Kristna upplevde det som förtryck när de blev söndertrasad av vilda djur som straff, och underhållning. När de sedan själva hade erövrat makten hade de inga problem med att tortera och bränna motståndare på bål. Några bra eller hållbara skäl för åsiktsförtryck finns inte. Massakrer av oliktänkande kan aldrig vara ”politiskt nödvändig”.

En mycket omskriven, och relativt väl dokumenterad period av åsiktsförtryck är vad som skedde i USA under 1950-talet. Olika politiker försökte göra karriär genom att jaga oliktänkande, inte minst kommunister. Det berörde även i hög grad den amerikanska filmindustrin. Många verksamma inom filmindustrin drabbades på olika sätt. En del kom till Europa, som exempelvis regissörerna Joseph Losey och Jutes Dassin, där de hade framgångsrika karriärer. Flera manusförfattare fortsatte att arbeta inom filmindustrin. En av dessa var Michael Wilson, som skrev manus till George Stevens En plats i solen. Wilson stod även bakom manuset till David Leans Bron över floden Kwai. Manus till den filmen belönades med en Oscar som gick till den icke engelstalande författaren Pierre Boulle, som skrivit den franska roman filmen byggde på.

Herbert Biberman (1900–1971) tillhörde den grupp som kallas Hollywood Ten, som inte ville svara på frågor om sina politiska sympatier. De straffades med fängelse och svartlistning i Hollywood. Biberman är nog inte en av de största i filmhistorien. Efter en karriär inom amerikansk radikal teater på 20- och 30-talet gjorde han några lågbudgetfilmer. Han var tidigt politisk radikal och engagerad i det amerikanska kommunistpartiet, som i sin tur var mycket lojalt med Sovjetunionen och mottog därifrån olika former av stöd.

Jordens salt är Biberman främsta verk. Filmen skildrar en strejk bland gruvarbetare i Mexiko. Men filmen är inte ett enkelt propagandastycke. Den tar även upp gruvarbetarnas familjers situation. De som protesterar och strejkar för bättre arbetsvillkor i arbetslivet utövar en annan typ av förtryck inom hemmets väggar. Det är denna förmedlingen av ett komplicerad sammanhang som är filmens stora behållning. Filmen hade även stora problem under inspelningen och när den skulle distribueras.

I ett klipp från 22/1 1993 i Sydsvenska dagbladet berättas om att den Mexikanska skådespelerskan Rosaura Revueltas, som spelar den kvinnliga huvudrollen i Jordens salt, inbjudits att hålla en föreläsning vid Berkely universitet… Men hon nekades inresevisum till USA.

HE

   

© Uppsala Filmstudio