Den sårades skri

Aakrosh
Produktion: NFDC, Indien 1980 Producenter: Devi Dutt, Narayan Kenny Regi: Govind Nihalani Manus Vijay Tendulkar Foto: Govind Nihalani Musik: Ajit Värman Klippning: Keshav Naidu Längd: 144 minuter Svensk premiär: Filmstaden 6, Stockholm 1984-08-17 Distribution: Svenska Filminstitutet Spel: Naseeruddin Shah (Bhaskar Kulkarni), Smita Patil (Nagi), Amrish Puri (Dussane) Om Puri (Lahanya Bhiku), Arvind Deshpande (doktor Patil), Mohan Agashe (kommunalfullmäktiges ordförande), Achut Potdar (skogsägaren), Nana Palsikar (Lahanyas far), Bhagyasri Kotnis (Sheete, Lahanyas syster), Mahesh Elkunch-war (socialarbetaren).


Indien som filmland säger väl inte oss vanliga biobesökande Svenskar så mycket, men faktum är att det görs över 800 filmer per år i Indien. Det stora flertalet av dessa är något slags musikalliknande tusen och en natt sagor som är omåttligt populära i sitt hemland men knappast attraherar en västerländsk publik. Men det görs även mer socialrealistiska och samhällskritiska filmer – ett litet fåtal hittar vägen hit till Sverige. Av dessa har filmstudion redan visat Fallet är avslutat våren 1985. Eftersom vi tyckte att den filmen var bra gav detta mersmak och vi kan nu presentera Uppsala-premiär på Den sårades skri.

För Govind Nihalani som regisserat och även fotograferat Den sårades skri var detta hans långfilmsdebut. Redan tidigare har han dock en lång erfarenhet inom filmbranschen, först med en 3-årig filmskola i Bangalore. Därefter började han som assistent till regissören V. K. Murthy, för vilken han jobbade i 10 års tid. Därefter har han gjort reklamfilm där han blivit en av de fotograferna. Vidare har Nihalani fotograferat Shyam Benegals alla långfilmer. Genom samarbetet ined denne har Nihalani funnit att konstnärliga och kommersiella filmer inte behöver vara oförenliga. Hans långa och mångsidiga erfarenhet inom filmbranschen har gjort att han nu som regissör maximalt kunnat ta vara på sina resurser. Före denna sin spelfilmsdebut har han även gjort två egna dokumentärfilmer.

Govind Nihalani säger så här om sin film: "En infödd har inga ägodelar. Vad kan han kalla sitt eget förutom de människor som står honom närmast? Det är därför som våldtäkt så starkt symboliserar förtrycket av våra infödda… Även om jag ville göra en film om den här aspekten på utsugning, insåg jag att min egen bakgrund var mycket avlägsen de inföddas. Därför valde filmens manusförfattare Vijay Tendulkar och jag att bygga upp storyn genom advokaten Bhaskars ögon. Det är honom jag identifierar mig med."

Några recensionsklipp om filmen: …Både foto och spel är mer nyanserat och professionellt än vad som är vanligt i de oftast under mycket knappa omständigheter inspelade filmerna från tredje världen. I pressmeddelandet kan man också läsa att. Den sårades skri vid Indiens internationella filmfestival 1981 blev utsedd till bästa indiska film – det är inte förvånande…" Mårten Blomkvist i Dagens Nyheter. "Trots att Den sårades skri är nära två och en halv timme lång lyckades Nihalani hålla både spänning och intresse vid liv till det något överraskande slutet där regissören får tillfälle att med kriminal fallet i ryggen ge sin syn på läget i Indien och den samhälleliga återvändsgränd landet hamnat i." Hans Schiller i Svenska Dagbladet.

LH

   

© Uppsala Filmstudio