Salmonberries

Regi och manus: Percy Adlon. Foto: Tom Sigel. Musik: Bob Telson, sången ”Barefoot” av k d lang, Bob Telson framförd av k d lang. Scenografi: Amadeus Capra. Klipp: Conrad Gonzalez. Produktion: Eleonore Adlon, pelemele Film, Tyskland 1991. Roller: k d lang (Kotzebue), Rosel Zech (Roswitha), Chuck Connors (Bingo-Chuck), Jane Lind (Noayak), Oscar Kawagley (Butch), Wolfgang Steinberg (Albert), Christel Merian (Alberts hustru). Svensk premiär: 15/11 1991, Lilla Kvarn (Stockholm). Längd: 95 minuter.


Salmonberries som egentligen är namnet på de hallonformade och laxfärgade bär, som också kallas Norra Polcirkelns citrusfrukter (då de innehåller dubbelt så mycket C-vitamin som apelsiner) har fått ge namnet åt Adlons film. Hans intresse för ovanliga platser, som ökenlandskapet i Bagdad Café, tar sig denna gång uttryck i valet av det lilla samhället Kotzebue i Alaska. Det handlar om mötet mellan två till synes olika kvinnor. Den medelålders Roswitha, som kommer från tyskland och sköter ortens bibliotek, och Kotzebue – född där och döpt efter orten – som ser ut som en pojke, men är en ung kvinna som arbetar i den intilliggande gruvan. Bägge är ensamma och på olika sätt övergivna. Men så en dag…

Om sin syn på filmskapandet har Percy Adlon uttalat sig i en intervju (Nöjesguiden nr 2 1989): ”Och jag tror att det viktigaste när man gör film, är att man inte försöker kopiera livet – utan att man istället skapar en känsla av liv, och en känsla av värme, en känsla av färg. En berättelse är alltid ett urval. Det är fiktion. Man kan skriva en hur detaljerad skildring som helst, ch är det fortfarande bara ett urval av fakta. Och jag vill göra det urvalet även i fråga om stil, färg, inramning. Att man väljer en färg, istället för att bara fotografera vad som råkar finnas där. Och om man hela tiden går och tänker på detta, tillåter man till slut inte en enda färg som bara råkar finnas där. Man börjar kontrollera alla färger, och alla kombinationer av färger, och det hela blir mer och mer komplicerat.”

MN

   

© Uppsala Filmstudio